Versenyek - Díjlovaglás

A Kr. e. IV. században a görög Xenophon könyvet írt a ló edzéséről. Korábban leginkább a harci szekér hajtása miatt érdeklődtek a lovak tréningje iránt, nem annyira a lovaglás miatt.

A XVI. századtól kezdve kitűnő európai lovasok lefektették a ma is ismert klasszikus lovaglás és tréning alapjait. Ezeknek a korai idomároknak a célja az volt, hogy fejlesszék a ló könnyedségét és egyensúlyát. A munka legnagyobb részét a földről történő tréning tette ki, hosszú vezető száron, így a ló a lovas akadályozása nélkül tanulta meg az egyes mozgásokat. Csak ezután tanították meg a lovasnak, hogy milyen módon nem gátolja a lovat.

A következő századokban a díjlovaglás iránti érdeklődés ingadozott.
Nagy-Britanniában lényegesen nagyobb figyelem mutatkozott a vadász- és tereplovaglás iránt. A lovak átugrották, amit kértek tőlük, mert természetüknél fogva merészek voltak, és mert a lovasok nyers erőt használtak ahhoz, hogy megkapják, amit akarnak. Az iskolalovaglást és az idomítást kinevették. Ahelyett, hogy a jó példa terjedt volna el, ahogy az általában lenni szokott -, ebben az esetben a brit felfogás a napóleoni háborúk után Franciaországban is teret nyert, és az idomítás egy időre érdektelenné vált. A XIX. században az érdeklődés újjászületett Európában. Az alapelveket, melyeket már századokkal azelőtt lefektettek, tovább csiszolták és átdolgozták, de az alapkövetelményeket, mint szabad előrehaladó mozgást, a hajlékonyságot, az engedelmességet és az elülső rész tehermentesítését megőrizték, és ma is ezek az idomító lovasok fő céljai.

A díjlovaglás célja a ló alkatának, mozgásának és képességeinek harmonikus kifejlesztése. A szakszerű kiképzéssel a lovak izomzata lazává, mozgása lendületessé és rugalmassá válik. A kiképzés eredményeképpen a ló nyugodttá és figyelmessé, valamint együttműködővé válik. A díjlovagló versenyeken derül ki, hogy a kiképzés mennyire volt eredményes. A díjlovaglás programjai a kezdő kategóriától a közép- és nehézosztályú feladatokon át az Olimpiai Nagydíjig terjed.
Ennek programját a Nemzetközi Lovas Szövetség írja ki. A feladatokat
0-10-ig terjedő pontszámmal értékelik, és a pontszámok alapján születik meg az eredmény.

     email:
     hodiek@freemail.hu